flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронне декларування присяжних у 2020 році: рекомендації та роз'яснення

06 лютого 2020, 16:50

Відповідно до частини 1 статті 45 Закону України «Про запобігання ко-рупції» (далі – Закон) від 14.10.2014 року №1700-VII особи, зазначені у пункті 1підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані що-річно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Націо-нального агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповнова-женої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за мину-лий рік за формою, що визначається Національним агентством.     

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктами, на яких поширюється дія Закону, є, зокрема, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

Згідно зі статтею 63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя.

Тобто присяжні під час виконання своїх обов’язків у суді, а саме під час залучення до розгляду конкретної справи, стають суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

Особи, які включені  до списку  присяжних протягом року  не  були залу-чені  для  участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб’єктами декларування, а тому, не зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави  або місцевого самоврядування.

     У зв’язку з вищенаведеним, Болехівський міський суд Івано-Франківської області нагадує про необхідність подання до 1 квітня 2020 року присяжними електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2019 рік.

      Звертаємо увагу, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття 366-1 Кримінального кодексу України).

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) в Україні можна отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (далі– АЦСК), перелік яких зазначений на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

З 1 лютого 2017 року доступ до системи Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування https://portal.nazk.gov.ua,можливий з використанням посилених сертифікатів відкритого ключа, виданих такими акредитованими центрами сертифікації ключів:

  • АЦСК Державної прикордонної служби України,
  • АЦСК Збройних Сил,
  • АЦСК Державної казначейської служби України,
  • АЦСК «Головний інформаційно-обчислювальний центр Державної адміністрації залізничного транспорту України»,
  • АЦСК ринку електричної енергії,
  • АЦСК органів юстиції України,
  • АЦСК Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності»,
  • АЦСК державного підприємства «Українські спеціальні системи»,
  • АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДФС,
  • АЦСК публічного акціонерного товариства «Національний депозитарій України»,
  • АЦСК публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк»,
  • АЦСК товариства з обмеженою відповідальністю «Алтерсайн»,
  • АЦСК «Masterkey» товариства з обмеженою відповідальністю «Арт-мастер»,
  • АЦСК товариства з обмеженою відповідальністю «Ключові системи»,
  • АЦСК ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК»,
  • АЦСК товариства з обмеженою відповідальністю «Центр сертифікації ключів «Україна».

Для входу до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (https://portal.nazk.gov.ua), з використанням особистих ключів та відповідних їм посилених сертифікатів відкритого ключа, АЦСК,необхідно  завчасно отримати послуги електронного цифрового підпису. Контактну інформацію зазначених АЦСК розміщено в електронному реєстрі суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з видачею сертифікатів ЕЦП (http://czo.gov.ua/ca-registry).