flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід для учасників стрілянини

10 липня 2019, 14:30

Слідчим суддею Болехівського міського суду 27 червня 2019 року розглянуто клопотання слідчого Долинського відділення поліції Наума О.І. погодженого з прокурором Долинського відділу Калуської місцевої прокуратури Попадинець О.В. про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно двох жителів м. Болехова, яким висунуто підозру у вчиненні злочину передбаченого ч.4 ст.296 Кримінального кодексу України (хуліганства, тобто грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом вчиненого із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень).
Тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м'яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим cт.177 КПК України (ч.1 ст.183 КПК України).
В ході розгляду клопотання слідчим суддею досліджено та оцінено у сукупності докази, які спростували доводи прокурора про те, що застосування до підозрюваних більш м'яких запобіжних заходів, ніж тримання під вартою, не зможе запобігти вчиненню ними інших кримінальних правопорушень, а сама по собі тяжкість злочину, в якому підозрюється двоє молодих людей, не може слугувати підставою для обрання самого суворого запобіжного заходу, яким є тримання під вартою.
Тому прийняв рішення, яким обрав більш м'який запобіжний захід, а саме цілодобовий домашній арешт, зазначивши, що на даному етапі потреби досудового розслідування не виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи (взяття під варту), про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.
Р.S. Домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби (ст.184 КПК України).
Окремо хочеться відмітити коректну та ввічливу поведінку, як учасників процесу так і декількох десятків активістів, зокрема учасників АТО, представників «Карпатської Січі», Правого Сектору та інших громадських об’єднань, котрі були присутні, як в залі судових засідань так і на території суду та не перешкоджали його роботі.
Пресс служба Болехівського міського суду.