flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спортивним заходам на стадіоні «Карпати» в м. Болехів – бути!

30 листопада 2022, 11:50

Тривалий час на розгляді Болехівського міського суду перебувала справа за позовом Особи -1, яка просила суд зобов’язати Болехівську міську раду перенести футбольний стадіон «Карпати» у м. Болехів, згідно пункту 3.33 (ДБН 360-92**) «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» (відстань від фізкультурно-оздоровчих споруд до вікон житлової забудови має складати не менше 25 м) та встановити спеціальну огорожу; заборонити проведення футбольних матчів, тренувань та інших масових заходів на футбольному стадіоні «Карпати». 

Звертаючись до суду, позивач вказувала, що на невеликій відстані від її помешкання розташований футбольний стадіон «Карпати», який щоденно експлуатується і шум від його діяльності (крики, удари м’ячів, лайки, гучна музика) негативно впливає на її здоров’я. Окрім того, відповідно до чинних державних будівельних норм (далі – ДБН), найменша відстань від майданчиків до вікон житлової забудови повинна становити 10-40 м, що в даному випадку не дотримано.

Позивач вважала, що вказаний стадіон побудований з порушенням чинного законодавства, внаслідок чого виник конфлікт між жителями прилеглої житлової зони до стадіону, який до цього часу не вирішений. Міська влада обіцяла перенести стадіон в інше місце, було виділено земельну ділянку, яку згодом продали.

Додатково просила стягнути з міської ради втрачену матеріальну вигоду за 24 роки і 4 місяці (1994-2018 роки) у сумі 749 478,80 грн. та моральну шкоду 3 080 491,50 грн.

Суд, відмовляючи в частині позовних вимог про зобов’язання перенести футбольний стадіон встановив, що міський стадіон «Карпати» є центром дозвілля, відпочинку та оздоровлення всіх жителів міської громади та навколишніх сіл.

Частково задовольняючи позовні вимоги Болехівський міський суд, з висновками якого погодилися суди апеляційної та касаційної інстанції, прийняв рішення зобов’язати Болехівську міську раду огородити стадіон «Карпати», відмовивши в іншій частині позовних вимог.

Перевіряючи рішення в касаційній інстанції,  Верховним Судом звернуто увагу, що Болехівський міський суд, приймаючи таке рішення,  правильно виходив із принципу пропорційності потреб членів територіальної громади і прав Особи- 1, встановивши, що суспільні інтереси у порівнянні із незначними порушеннями прав позивача, переважають, а тому обрав правильний та ефективний спосіб захисту її прав, зобов’язавши Болехівську міську раду огородити футбольний стадіон «Карпати» сітчастою огорожею заввишки 1 (один) метр, як продовження існуючої бетонної огорожі.

Суд зазначив, що міська рада вжила усіх дієвих та можливих заходів, які дозволили з однієї сторони зменшити рівень шуму та забезпечити право позивача на безпечні умови життя, а з другого боку – забезпечила право громадян - жителів міста Болехова, чисельністю понад 19 000 осіб на заняття фізичною культурою та спортом за місцем проживання.

Окрім того, з метою зменшення навантаження на міський стадіон та, відповідно, зменшення кількості заходів, в ході яких, зазвичай, створюється певний рівень шуму, міською радою побудовано та облаштовано міні-спортивний майданчик із синтетичним покриттям, обгороджений сітками, розмірами 42х 22 метри, який розташований на значній відстані від будинку позивача.

Також Суд вказав, що ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» діють з 2002 року та не підлягають застосуванню, оскільки футбольний стадіон у м. Болехів діє з 1950 року, а вказані норми поширюються на проектування нових і реконструкцію існуючих міських і сільських поселень України.

Посилання на рішення:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/107219345

https://reyestr.court.gov.ua/Review/96862674