flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь голови Болехівського міського суду Михайла Поляниці у правопросвітницькому заході

12 грудня 2017, 12:13

Участь голови Болехівського міського суду Михайла Поляниці у правопросвітницькому заході

В рамках реалізації загальнонаціонального проекту «Я маю право!» та проведення Всеукраїнського тижня права 08 грудня 2017 року на базі Прикарпатського лісогосподарського коледжу відбувся правопросвітницький захід для студентів коледжу, участь в якому взяли голова Болехівського міського суду Михайло Поляниця, заступник міського голови Тетяна Лугова, начальник відділу реєстрації актів цивільного стану Болехівського міського управління юстиції Алла Єфіменко, начальник Болехівського бюро правової допомоги Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги Мар’яна Гошовська, заступник директора з виховної роботи Прикарпатського лісогосподарського коледжу Леся Янишівська та викладач історії Мар’яна Уханська.

Голова Болехівського міського суду Поляниця М.М. провів лекцію – презентацію щодо юридичної відповідальності неповнолітніх, розповів студентам історію  створення суду, ознайомив зі специфікою професії судді, порядком  надання  та  отримання інформації, наголосив,  про що слід пам’ятати під час перебування в суді,  роз’яснив порядок розгляду справ у суді та як поводити себе  під час слухання справи.

            Мар’яна Гошовська розповіла учасникам заходу про діяльність системи  безоплатної правової допомоги в Україні і послуги Болехівського бюро правової допомоги, роз’яснила відмінності між первинною та вторинною правовою допомогою, акцентувала увагу присутніх на інформації про пільгові категорії осіб, які мають право на  безоплатну правову вторинну допомогу та успішні справи Болехівського бюро, розповсюдила відповідні інформаційні матеріали.

Особливу зацікавленість у студентів викликав презентований начальником відділу РАЦСу Аллою Єфіменко проект «Шлюб за добу» - система електронного подання документів для реєстрації шлюбу, завдяки якій пари можуть не чекати місяць, а одружитися відразу через 24 години після подачі всіх потрібних документів. При цьому відразу на сайті можна обрати зручний час, дату й місце проведення церемонії та сплатити платіжною карткою держмито.

Також Алла Сергіївна особливу увагу приділила питанням визначення поняття корупції, корупційного правопорушення, конфлікту інтересів, ознайомила присутніх про види відповідальності за корупційні правопорушення, про відшкодування збитків, шкоди, завданих державі внаслідок корупційного правопорушення.

На підсумковому етапі зустрічі студенти поспілкувались з учасниками заходу та змогли отримати відповіді на питання, пов’язані з роботою суду, захистом прав в конкретних випадках, роз’яснення правових аспектів життєвих ситуацій.   
          Метою вказаного заходу було підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти молоді, формування у підростаючого покоління довіри та поваги до судової влади, ознайомлення учасників з практичними питаннями реалізації особою своїх прав, а також побудови діалогу між судовою владою та суспільством задля покращення доступу до правосуддя.