flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні почали діяти нові Правила дорожнього руху

30 листопада 2020, 15:00

Що слід знати водіям, пасажирам, пішоходам та велосипедистам:

Зміни для водіїв та пасажирів

  • водій та пасажири автомобіля і на передньому, і на задньому сидіннях обов’язково мають пристібатися під час руху по населеному пункту. Це правило поширюється і на інструкторів з водіння – вони мають бути пристебнуті як під час руху в населеному пункті, так і за його межами. Виключенням є водії і пасажири оперативних та спеціальних транспортних засобів, а також водії і пасажири з інвалідністю, якщо пристібатися фізіологічно неможливо.
  • забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків. Вони мають бути чистими та достатньо освітленими – заборонено наносити на них додаткові позначки або закривати їх.

Зміни для пішоходів

  • У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи обов'язково повинні використовувати світлоповертальні елементи: стрічку, наклейку, жилет, або бути в одязі зі світлоповертальними елементами. Це стосується пішоходів, котрі йдуть близько проїзної частини чи узбіччя. При цьому роль світловідбивних елементів не варто недооцінювати. "Світлові" елементи гарантовано збільшують зону видимості пішохода з 25-30 метрів до 130-150.

Окрім того, для велосипедистів дозволений рух смугою для маршрутних транспортних засобів.